To czy lubisz smak alkoholu może być zapisane w genach. W badaniu, osoby z jedną wersją genu receptora gorzkiego smaku powiedziały, że napój alkoholowy jest mniej gorzki niż osoby z inną wersją genu. Wyniki zostały opublikowane w Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Autor badania, doktor John E. Hayes, mówi:

Te dwa geny, które wcześniej były pozwiązywane ze spożywaniem alkoholu, są także związane z odczuwaniem różnic w smaku etanolu.

Ludzie, którzy odczuwają smak alkoholu jako mniej gorzki, mogą mieć skłonności do zostania alkoholikami. Ludzie mają 25 genów kodujących receptory smaku gorzkiego na języku. Naukowcy przyjrzeli się wariantom dwóch genów, TAS2R13 oraz TAS2R38, u 93 osób pochodzenia europejskiego, a także zwrócili uwagę na TRPV1, który koduje postrzeganie „pieczenia” w ustach. Uczestnicy mieli ocenić intensywność napoju, który w 16% zawierał alkohol. Mieli także ocenić smak trzymając przez 3 minuty wacik nasączony napojem z tyłu języka.

Okazało się, że są trzy miejsca w genie TAS2R38, gdzie zmiana kodu jest powiązana z odczuwaniem smaku gorzkiego. Każdy ma dwie kopie genu. Osoby z najbardziej wrażliwymi wersjami odczuwali smak jako najbardziej gorzki.Hayes mówi:

25% osób ma bardzo delikatne wersje genów, 25% ma nieczułe wersje, 50% jest pośrodku.

Badania mają na celu powiedzenie, czy ktoś może zostać alkoholikiem. Z pewnością nie jest to jedyna przyczyna tej choroby, ale na pewno jest jednym z ważnych czynników.

Źródło: http://www.livescience.com/, zdjęcie: http://photopin.com/

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!