Reklama
aplikuj.pl

Jagody znacząco obniżają ryzyko choroby sercowo-naczyniowej

jagody, jagody a choroby, spożywanie jagód, nadciśnienie, jagody nadciśnienie, dieta nadciśnienie

Fitochemikalia nadają jagodom niebieską barwę. Okazuje się, że mogą one znacząco poprawiać stan naszego układu sercowo-naczyniowego.

Nadciśnienie to cichy zabójca, który dotyka 1/3 dorosłych w USA. Obciąża on układ sercowo-naczyniowy co w dłuższej perspektywie przyczynia się do niewydolności serca, udaru mózgu czy niewydolności nerek. Osoby chore na nadciśnienie muszą utrzymywać kontrolę nad swoim zdrowiem, zdrowo odżywiać się, nie palić oraz dużo ćwiczyć.

Warto też zacząć jeść odpowiednie warzywa czy owoce, które mogą poprawić nasze zdrowie. Zaliczają się do nich brokuły, szpinak, owoce strączkowate, ryby czy jagody. To właśnie na tych ostatnich skupiły się nowe badania.

Czytaj też: Przewlekły stres zwiększa wzrost komórek rakowych

W eksperymentach wzięło udział 40 osób, które były w idealnym stanie zdrowia. Podzielone one zostały na dwie grupy: jedna codziennie piła napój stworzony z 200 g jagód a druga otrzymywała napój kontrolny.

Naukowcy stale mierzyli ciśnienie krwi oraz zależne od przepływu rozszerzenie ich tętnic ramiennych (FMD), które jest standardowym wskaźnikiem ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. W drugiej części badania naukowcy porównali picie oczyszczonych antocyjanów.

Okazało się, że pozytywny wpływ jagód jest widoczny już po 2 godzinach od ich spożycia. Wpływ ten widoczny był też przy spożywaniu samych antocyjanów. Po miesiącu ciśnienie krwi spadło średnio o 5 mm Hg. Naukowcy uważają, że taki spadek jest zazwyczaj uzyskiwany przy stosowaniu leków.

Naukowcy mówią, że ogólny wpływ jagód na nasze zdrowie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego aż o 20%. Warto więc spożywać te owoce w szczególności, gdy jesteśmy w grupie ryzyka.

Czytaj też: Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem

Źródło: Medicalnewstoday