Reklama
aplikuj.pl

Jak wyglądała średniowieczna dieta na terenie Anglii?

Z nowych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Bristolu możemy dowiedzieć się, jak wyglądała średniowieczna dieta ludzi mieszkających na terenie dzisiejszej Anglii. Opierając się na analizie chemicznej resztek żywności znalezionych na fragmentach ceramiki z wykopalisk w wiosce West Cotton w Raunds, a także kościach i dokumentach historycznych, zespół z Bristolu odtworzył ówczesne pożywienie. 

I choć z zapisków możemy dowiedzieć się naprawdę wiele na temat tego, co spożywali ludzie z wyższych warstw społecznych, to tajemnicą stanowił jadłospis przeciętnych mieszkańców. Badania pokazują, że dieta przeciętnego angielskiego wieśniaka była daleka od diety opartej na grochu, owsie i roślinach strączkowych. Zespół z Bristolu skupił się głównie na ceramice sprzed około 500 lat. Garncarstwo jest cenne dla tego rodzaju badań, ponieważ jest nie tylko szeroko stosowane – zwłaszcza do przechowywania i gotowania żywności – porowata natura ceramiki „wyłapuje” bowiem organiczne resztki.

Czytaj też: Średniowieczni rzemieślnicy zbudowali na pustyni szklany pałac

W przypadku ceramiki z West Cotton zespół poszukiwał śladów lipidów, w tym tłuszczów, olejów i wosków naturalnych. Te przetrwały w brytyjskim klimacie i udało się zidentyfikować mięso przeżuwaczy, takich jak bydło i owce, a także warzywa liściaste, takie jak kapusta czy por, które wykorzystywano do robienia swego rodzaju gulaszów. Wydaje się również, że regularnie spożywano wieprzowinę.

Ponadto jedna czwarta badanych doniczek była wykorzystywana wyłącznie do przechowywania produktów mlecznych, co wskazuje, że mieszkańcy spożywali dużo serów.

[Źródło: newatlas.com; grafika: University of Bristol]

Czytaj też: Średniowieczna zakonnica sfingowała własną śmierć aby uciec z zakonu