Seria pięciu systematycznie publikowanych badań w czasopiśmie Annals of Internal Medicine sugeruje, że nie ma dowodów na to, że umiarkowane spożywanie czerwonego lub przetworzonego mięsa powoduje większe ryzyko chorób serca, cukrzycy czy raka. Badania są sprzeczne z wieloma zaleceniami żywieniowymi a naukowcy nazywają wnioski nieodpowiedzialnymi i nieetycznymi.

Badania skupiają się na analizowaniu dużej liczby randomizowanych kontrolowanych badań i badań obserwacyjnych. Miały one na celu sprawdzenie korelacji pomiędzy spożywaniem czerwonego i przetwarzanego mięsa a zdrowiem. Następnie zwołano panel 14 ekspertów, którzy sprawdzili wszystkie 5 publikacji. Okazało się, że nie ma dowodów na to, że obecne zalecenia są zgodne z prawdą.

Czytaj też: Czy hałas tła przeszkadza muchom?

Wyniki badań są zgodne ze wcześniejszymi ustaleniami. Na trzy porcje czerwonego lub przetworzonego mięsa tygodniowo ryzyko śmierci wzrasta o 10%. Ale nie ma pewności, że ograniczenie jego spożywania wpłynie na wzrost długości życia. Przeważnie jest to tylko interpretacja wyników bez dowodów.

Nowe badania są więc bardzo kontrowersyjne. Wskazują oni jednak, że osoby krytykujące nie mają zbytnio dowodów na swoje racje. Oczywiście wszystko dotyczy umiarkowanego spożywania czerwonego mięsa, a nie jego jedzenia w ogromnych ilościach.

Czytaj też: Znaleziono bezpośrednie dowody na istnienie życia sprzed 3,5 mld lat

Źródło: Newatlas

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej