Reklama
aplikuj.pl

Mięso z laboratorium po raz pierwszy wyhodowano w przestrzeni kosmicznej

Startup Aleph Farms po raz pierwszy zademonstrował uprawę mięsa laboratoryjnego w warunkach mikrograwitacji poza naszą planetą. Eksperyment przeprowadzony na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ukazuje potencjał generowania dostaw mięsa dla przyszłych misji kosmicznych.

Eksperyment polegał na wysłaniu komórek pobranych od krów na pokład ISS i wykorzystaniu biodrukarki 3D do hodowli komórek w małej tkance mięśniowej. Aleph Farms twierdzi, że jest to pierwsza próba przeprowadzenia tego procesu w warunkach mikrograwitacji. Celem eksperymentu sprawdzającego koncepcję jest zademonstrowanie wydajności najnowocześniejszego procesu hodowli komórek. Na szczególną uwagę zasługuje stwierdzenie, że ta metoda produkcji mięsa wykorzystuje znacznie mniej zasobów naturalnych niż tradycyjna hodowla zwierząt, co oznacza, że jest to teoretycznie wykonalna strategia wytwarzania żywności podczas długich podróży kosmicznych.

Czytaj też: Astronauta z ISS nagrał huragan z kosmosu

I choć istnieją substytuty mięsa pochodzenia roślinnego, takie jak Beyond Meat i Impossible Burgers, prawdziwe mięso pochodzące z laboratoriów wciąż nie jest dostępne na rynku. Szacunki sugerują, że minie od 3 do 10 lat, zanim produkty te trafią na półki sklepowe. Aleph Farms jest w czołówce postępu technologicznego w zakresie produkcji nie tylko substytutów mięsa, ale także całych steków imitujących smak, kształt, strukturę i strukturę różnych tkanek mięśniowych zwierząt.

[Źródło: newatlas.com; grafika: NASA]

Czytaj też: Niesamowite zdjęcie ukazuje ISS przelatującą na tle Słońca