WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Miód Manuka ma niesamowite właściwości

Okazuje się, że przeciwdrobnoustrojowe właściwości substancji chemicznych wchodzących w skład miodu Manuka mogą pomóc w walce z infekcjami pooperacyjnymi.

Owe cechy tego miodu mogą wynikać z obecności związku o nazwie metyloglikoksal. Dokładniejsza jego analiza pozwoli naukowcom zaprojektować środki oraz urządzenia, które doprowadzą do szybszego gojenia się ran. Jednym z takowych jest siatka chirurgiczna, która wspomaga regenerację tkanek. Niestety, jej konstrukcja może również napedzać rozwój biofilmów bakteryjnych, które zwiększają szanse na wystąpienie zakażeń.

Nakładając nanowarstwy miodu Manuka pomiędzy siatkami polimeru, naukowcy wytworzyli nanowarstwę elektrostatyczną. Następnie dokonali symulacji gojenia się ran, która trwała trzy tygodnie – autorzy badania zauważyli, że w tym okresie wzrost bakterii był znacząco spowolniony.

I choć antybakteryjne właściwości miodu były wykorzystywane już od tysięcy lat, to dopiero teraz udowodniono jego skuteczność w zwalczaniu infekcji w komórkach wewnątrz organizmu. Wcześniej używano go przeciwko bakteriom Escherichia coli i Staphylococcus aureus, teraz jednak szereg zastosowań ma być znacznie większy.