WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Niskie spożycie soli może prowadzić nawet do śmierci

Opublikowane w czasopiśmie The Lancet badanie pokazuje, że niskie spożycie soli (NaCl) lub sodu zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu i generalnie śmierci. Ograniczać spożycie tych substancji powinny tylko osoby z nadciśnieniem, które spożywają znacznie za dużo soli. Co więcej naukowcy sugerują, że zalecenia dotyczące codziennego spożywania NaCl są zbyt niskie.

Zespół badaczy przeanalizował dane od 130 tysięcy osób z 49 krajów. Naukowcy zwracali uwagę na spożycie sodu i powiązanie tego z chorobami serca i udarem u osób bez oraz z nadciśnieniem tętniczym. W porównaniu z ludźmi, którzy spożywali średnią ilość sodu, prawdopodobieństwo ataku serca, udaru i śmierci było niższe niż u osób, które spożywali mniejszą ilość tego pierwiastka. Co ciekawe, niskie spożycie soli zostało zidentyfikowane jako 3000 mg dziennie, czyli więcej niż zalecenia w USA. Okazuje się, że aktualne zalecenia dotyczące spożycia NaCl mają sens tylko w przypadku osób z nadciśnieniem! Zespół uważa także, że obecna codzienna zalecana dawka sodu może być zbyt niska.

Badanie pozwala na zrozumienie relacji pomiędzty spożywaniem soli a zdrowiem, stawia ono także pytania dotyczące sensu wytycznych, które zalecają niskie spożycie sodu w całej populacji.

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com; Zdjęcie:Killer Salt via photopin (license)