WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Nowy rodzaj szkła pozwoli tworzyć efektywniejsze soczewki

Nowa kompozycja szkła germanowo-krzemianowego powstała dzięki wykorzystaniu tlenku cynku ma właściwości dobre do tworzenia soczewek. 

Naukowcy wynaleźli nową rodzinę szkła cynkowo-krzemianowo-germanowego o wysokim współczynniku załamania światła porównywalnym z czystym szkłem germanowym. Prototypowe wersja mają wysoką przezroczystość, zdolność do ekranowania ultrafioletowego i formowania szkła, dzięki czemu nadają się do produkcji soczewek. Szkło germanowo-krzemianowe jest niezbędne w produkcji wzmacniaczy optycznych, falowodów i laserów. „Motywacją do badań była potrzeba opracowania nowych kompozycji szkła, które miałyby wysoki współczynnik załamania światła, a jednocześnie byłyby przetwarzalne na skalę przemysłową”.

Czytaj też: Soczewki z hydrożelem powstrzymują topnienie rogówki

W syntezie szkła osiągnięcie wysokiego współczynnika załamania sprawia kilka problemów. Można to osiągnąć dzięki tlenkowi ołowiu, ale wymaga on użycia toksycznych surowców. Niezawierające ołowiu składniki, które pozwalają na uzyskanie wysokiego współczynnika załamania światła, mogą sprawić, że szkło stanie się trudniejsze do formowania lub podatne na krystalizację, a zatem bardziej nieprzezroczyste. Dzięki znalezieniu optymalnej równowagi tlenku cynku z innymi składnikami badacze uniknęli tych problemów.

Tlenek cynku wykazywał właściwości ekranowania ultrafioletowego. Nie powinno to dziwić, biorąc pod uwagę, że nieorganiczny filtr przeciwsłoneczny jest oparty na tlenku cynku. Dzięki ekranowaniu UV szkło zawierające tlenek cynku może być używane do codziennych zastosowań, takich jak szyby samochodowe lub okulary. Próbki szkła wykazały również korzystne właściwości formujące. Nowe kompozycje można formować w szerszym zakresie temperatur, co znacznie ułatwia ich manipulowanie podczas formowania. Ta właściwość, odporność na krystalizację i niższy koszt produkcji sprawiają, że ta nowa kompozycja stanowi świetny wybór, jeśli chodzi o produkcję na masową skalę.

[Źródło: phys.org]

Czytaj też: Verily odkłada projekt soczewek monitorujących glukozę