Naukowcy z University of Helsinki i University of Eastern Finland odkryli, że aminokwas tworzący białko, występujący w całym ludzkim organizmie, może zmniejszyć takie dolegliwości, jak mdłości, bóle głowy, stres i niepokój. Artykuł w tej sprawie ukazał się na łamach Alcohol and Alcoholism.
W eksperymencie wzięło udział 19 losowo wybranych mężczyzn, którzy doświadczyli wcześniej kaca. Ani autorzy badania, ani jego uczestnicy nie wiedzieli, komu zostało podane hipotetyczne panaceum, a kto dostał placebo. Magicznym środkiem miała być tzw. L-cysteina. Niektórym przydzielono dawkę 1200 miligramów, podczas gdy innym – 600 miligramów.
Kolejnym krokiem było wypicie 1,5 grama alkoholu na kilogram masy ciała w ciągy trzech godzin. Po wykonaniu zadania mężczyznom podano tabletki. Takowe można kupić, m.in. w aptekach i są dostępne bez recepty. Okazało się, iż większa dawka tego amonikwasu pomogła rozwiązać problem nudności i bólów głowy, podczas gdy mniejsza zmniejszyła stres i niepokój. Jednocześnie L-cysteina prawdopodobnie zmniejsza chęć spożywania alkoholu następnego dnia.
Czytaj też: Picie alkoholu w ciąży. Czy istnieje dopuszczalna ilość?
Co ciekawe, środek ten może być naturalnie dostarczany do naszego organizmu, m.in. za dzięki żywności takiej jak nabiał, jaja, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Niestety, nieprawidłowa sumplementacja L-cysteiny może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy, dlatego nie zachęcamy do samodzielnego dawkowania tego środka. Eksperci sugerują, że bezpieczniejszym wariantem może być tzw. N-acetylocysteina.
Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News