Piwo bezalkoholowe często jest bez smaku przez co jego picie traci sens. Sposób na poradzenie sobie z tym problemem znaleźli naukowcy z University of Valladolid.

Alkohol działa jak rozpuszczalnik dla różnych związków aromatycznych, które nadają trunkowi odpowiedni smak. W przypadku piwa bezalkoholowego odzyskanie tych związków jest ciężkie. Aby to wykonać, naukowcy użyli procesu zwanego perwaporacją. Carlos A. Blanco, jeden z twórców techniki, wyjaśnia:

Technika ta polega na zastosowaniu półprzepuszczalnej membrany w celu oddzielenia dwóch frakcji z piwa alkoholowego- jedna jest w stanie ciekłym i zawiera ona alkohol, druga jest w stanie gazowym i zatrzymane w niej są związki aromatyczne. Następnie gaz może zostać skondensowany i dodany do piwa bezalkoholowego.

W celu przeprowadzenia testów, naukowcy wykorzystali specjalne piwo (5,5%) i piwo zapasowe (6,5%), z których wydobyto trzy związki aromatyczne: octan etylu, octan izoamylu oraz izobutanol. Następnie dodano je do piwa o niskiej zawartości alkoholu (poniżej 1%) oraz do piwa bezalkoholowego.

Produkty zostały przetestowany przez panel ekspertów, 90% z nich stwierdziło, że piwa z aromatami są znacznie lepsze niż ich komercyjne odpowiedniki. Naukowcy przyznają, że ta technika nie uchwyci jeszcze wszystkich aromatów ale z pewnością zapewni ona większą przyjemność z picia tego typu trunków.

Źródło: http://phys.org/, zdjęcie:LenDog64 via photopin cc

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!