WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ

Polacy opracowali recepturę na roślinne białko i otrzymają wsparcie z Unii

Polacy opracowali recepturę na roślinne białko i otrzymają wsparcie z Unii

Diety wegańskie i wegetariańskie są coraz popularniejsze. Ludzie przestają jeść mięso ze względów zdrowotnych lub ideowych, ale jednocześnie starają się znaleźć jakiś ciekawy i wartościowy zamiennik. naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzi polski start-up.

Rynek jedzenia wegańskiego i wegetariańskiego rośnie w siłę, a ludzie stosujący tę dietę oczekują zróżnicowanych i wartościowych produktów. Jakiś czas temu głośno było o kanadyjskim rządzie, który planuje wspierać produkcję roślinnych białek z rzepaku i grochu. Taki plan powstał również w naszym kraju, ale nie ze strony rządu, a łódzkiego start-upu Napiferyn Biotech.

Od 2017 roku firma opracowywała skuteczną technologię, która pozwoli na wyodrębnienie z rzepaku potrzebnych protein o nazwie  FIDOs (Functional Isolates Derived from Oilseeds). Ta technologia umożliwi nie tylko produkcję roślinnego mięsa, ale również batonów proteinowych czy deserów.

Polska firma została doceniona przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii jako jedyna polska firma wśród 13 przedsięwzięć rolniczo-spożywczych. Na ten cel Unia przeznaczyła 5,4 mln euro. Co ciekawe Napiferyn nie będzie sam produkował rzepakowego białka. Firma zamierza licencjonować informacje i sposób produkcji np. tłoczniom oleju, gdzie powstanie surowiec, który posłuży tworzeniu wartościowych produktów bezmięsnych. Firma planuje najpierw skupić się na polskim rynku, ale w późniejszym czasie może proponować wdrożenie swoich pomysłów w innych krajach, w których uprawia się rzepak na dużą skalę.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News