Reklama
aplikuj.pl

Syrop glukozowo-fruktozowy powoduje raka jelita grubego

Syrop glukozowo-fruktozowy, rak Syrop glukozowo-fruktozowy, nowotwór Syrop glukozowo-fruktozowy, zdrowie Syrop glukozowo-fruktozowy

Nowe badanie opublikowane w Science pokazuje, że spożywanie ok. 350 ml dziennie napojów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym przyspieszyło wzrost guza jelita grubego u myszy.

Naukowcy od dłuższego czasu widzą, że w ostatnich dziesięcioleciach nastąpił wzrost liczby zachorowań na raka jelita grubego wśród młodych ludzi. W tym samym czasie wzrosła konsumpcja napojów słodzonych cukrami. Badania miały na celu wyjaśnienie tego fenomenu.

W celu zbadania zagadnienia naukowcy wykorzystali mysi model raka jelita grubego. U tych zwierząt usuwa się gen APC, który predysponuje do rozwoju polipów, czyli wczesnych stadiów raka jelita grubego. Jest to podobne do tego, co dzieje się u ponad 90% osób z tą chorobą.

Kiedy myszy otrzymywały wodę z syropem glukozowo-fruktozowym to guzy były większe i bardziej zaawansowane niż u myszy, które piły czystą wodę. Efekt wzmacniania raka był widoczny nawet u zwierząt, które nie były otyłe.

Czytaj też: Wiosenna równonoc uchwycona na zdjęciu satelitarnym

Co więcej, myszy nie musiały spożywać dużych ilości syropu glukozowo-fruktozowego, aby efekty były widoczne. Wystarczył zaledwie odpowiednik 350 ml dziennie. Wstępne badania wykazały też, że zwykły cukier ma podobny efekt.

Odkrycia nie są jednak ostateczne. Naukowcy muszą przeprowadzić jeszcze sporo badań, aby potwierdzić podobny efekt u ludzi. Dopiero wtedy będziemy mieli pewność, że należy unikać tego rodzaju cukru.

Czytaj też: Jak działa nowy lek na depresję poporodową?

Źródło: Livescience