Wybierając dysk twardy (HDD) lub półprzewodnikowy (SSD), należy zwrócić uwagę nie tylko na jego prędkość i wymiary. Równie istotne jest wybranie odpowiedniego standardu łączności. To od niego zależy, czy wydajność podzespołu nie zostanie ograniczona.

autorem powyższej grafiki jest Plextor

Technologię SSD opracowano początkowo dla komputerów, w których tradycyjne dyski okazywały się zbyt powolne lub zbyt wrażliwe, na przykład dla superwydajnych serwerów i dla armii. Pierwsze dyski SSD składały się ze zwykłych modułów pamięci, takich jakie służą każdemu komputerowi jako pamięć operacyjna. Bateria buforowa dbała o to, aby zawartość dysku pozostała zachowana również po wyłączeniu komputera. Współczesne napędy SSD składają się natomiast prawie wyłącznie z pamięci typu flash. Ten rodzaj pamięci umożliwia przechowywanie zapisanych w niej danych bez konieczności dostarczenia zasilania. Jest to pamięć nieulotna, co odróżnia ją od pamięci RAM w naszych pecetach.

Co „siedzi” w dysku SSD?

  • kontroler główny
  • chip pamięci flash
  • pamięć podręczna cache
  • złącza: SATA lub M.2, PCI, bądź NVMe
  • układ zasilania

Mimo braku mechanicznych elementów, budowa dysków SSD wcale nie jest prosta. Mózgiem nośnika jest kontroler, którego funkcją jest adresowanie komórek pamięci, operacje zapisu i odczytu, szyfrowanie danych i równoważenie zużycia pamięci. Przechowywaniem danych zajmują się kości pamięci flash. Wyróżniamy 3 podstawowe typy: SLC, MLC i TLC. Różnica polega na liczbie upakowania bitów w każdej komórce pamięci. Im mniej typ lepiej, bo pamięć zużywa się wolniej. Największe pojemności w stosunku do ceny oferują kości TLC. Jeszcze kilka lat temu charakteryzowały się niską wytrzymałością przez co nie spotkały się z sympatią użytkowników. Najnowsza generacja pamięci TLC została udoskonalona i z ich udziałem tworzone są coraz lepsze nośniki SSD.

Prędkości oferowane przez obecnie stosowane interfejsy:

  • SATA I – 150 MB/s
  • SATA II – 300 MB/s
  • SATA III – 600 MB/s
  • PCIe – ponad 1 GB/s
Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!