Naukowcy z ETH w Zurychu odkryli technikę wytwarzania wielobarwnej, czekolady. Ta sama metoda mogłaby być w przyszłości wykorzystywana do innych produktów spożywczych, tkanin, papieru czy tworzyw sztucznych.
Już w zeszłym roku przedstawiciele szwajcarskiej ETH mówili o pracach nad stworzeniem czekolady mieniącej się różnymi kolorami. Metoda ta czerpała z natury, a dokładniej, sposobu, w jaki kameleon jest w stanie zmieniać swoje kolory. Naukowcy zastosowali tę samą koncepcję na powierzchni tabliczki czekolady.
Niestety, autorzy tego niesamowitego projektu nie podzielili się technicznymi szczegółami swoich działań. Alissa M. Fitzgerald przypuszcza jednak, że płynna czekolada jest wlewana do formy i osadza się w rowkach mierzących zaledwie 100 nanometrów.
Czytaj też: Ten tusz może stanowić prawdziwą rewolucję w drukowaniu narządów
Po wyjęciu z formy, rozprasza światło w taki sposób, że powstaje wielobarwna, świecąca powierzchnia. Wszystko to bez konieczności stosowania środków chemicznych. Jeśli Fitzgerald ma rację, to jest to technika, która została już zastosowana w druku 3D w przypadku innych projektów.
Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News