Reklama
aplikuj.pl

Woda Coca-Coli wykorzystuje wychwycone CO2 do tworzenia bąbelków

Coca-cola, valser, woda mineralna, wychwytanie CO2, wychwytywanie węgla, bąbelki

Coraz więcej firm chce przetwarzać CO2 na użyteczne produkty. Wśród nich pojawiła się Coca-Cola, która w swojej wodzie mineralnej będzie wykorzystywała wychwycone z powietrza CO2 do tworzenia bąbelków.

Jest to możliwe dzięki współpracy ze szwajcarskim startupem Climeworks. Jego celem jest zbieranie CO2 z obiektów przemysłowych za pomocą technologii Direct Air Capture (DAC). System ten działa poprzez oczyszczanie powietrza dzięki zintegrowanym systemom filtrów wykorzystującym ogromne wentylatory. Filtry wykonane są z materiału, który selektywnie wychwytuje dwutlenek węgla, a następnie można go poddać obróbce.

To właśnie ten dwutlenek węgla zostanie wykorzystany w wodzie mineralnej Valser. Nie poczujemy żadnej różnicy w smaku, a środowisko tylko na tym zyska. Jest to bardzo ważny krok w celu ochrony naszego otoczenia oraz pokazuje on, że CO2 może być skutecznie wychwytywane i ponownie wykorzystywane.

Czytaj też: „Tunelobot” sposobem na znalezienie życia na Europie?

Źródło: Newatlas