Dwa lata temu zespół z Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie stworzył wysokobiałkową odmianę długoziarnistego ryżu znanego jako Frontière. Naukowcom udało się właśnie znacząco zwiększyć jego plony.
Ryż posiada średnią zawartość białka wyższą o 53% w stosunku do tradycyjnego ryżu. Dodatkowo wymaga on mniej ciepła, czasu czy wody do gotowania. Niestety, plony nie były tak wysokie jak naukowcy by się spodziewali.
W celu rozwiązania tego problemu badacze przetestowali 20 nowo opracowanych linii. Jedna z nich ma od 11 do 17% większą wydajność niż Frontière. Linia jest już gotowa do pierwszych testów w terenie. Mają oni nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem i niedługo będziemy mogli cieszyć się lepszym i tańszym ryżem. Co ciekawe, badacze stworzyli tez wysokobiałkowe odmiany bananów czy ziemniaków. One także mogą trafić niedługo na pola uprawne.
Czytaj też: Surowy szpinak jest bardzo zdrowy dla serca
Źródło: Newatlas