WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Po godzinach

Ze zniszczonego centrum handlowego do śródmiejskiej laguny

W ramach kolejnych prób zachęcania klientów do odwiedzania i pozostawiania w centrum handlowym na dłużej, projekt od MVRDV objął stworzenie śródmiejskiej laguny w jednym z nich.

Niedawno prace nad centrum Tainan Spring w mieście Tainan na Tajwanie dobiegły końca, a w nim najciekawszym miejscem jest dawny parking. To centrum handlowe zostało po raz pierwsze zaprezentowane w 2015 roku pod nazwą T-Axis, mierzy 54600 metrów kwadratowych i zostało wybudowane we współpracy z lokalną firmą LLJ Architects i The Urbanists Collaborative.

Co ciekawe, Tainan Spring powstała tak naprawdę na zgliszczach starego centrum handlowego z lat 80. Jednak według MVRDV niewiele się zmarnowało, bo starsza budowa została poddana skrupulatnemu recyklingowi, a niektóre z jej elementów zostały zachowane, jak np. parking, który gra tutaj główną rolę.

To bowiem on został przekształcony w basen dla odwiedzających. Jak czytamy:

Basen został starannie zaplanowany jako idealne miejsce spotkań o każdej porze roku: poziom wody podniesie się i opuści w odpowiedzi na pory deszczowe i suche, a podczas upałów mgiełka wodna obniży lokalną temperaturę, aby zapewnić gościom ulgę, ograniczając korzystanie z klimatyzacji w miesiącach letnich.

W tej przestrzeni znajdują się place zabaw, miejsca do zbierania i scena dla występów, a pomysłowa dekonstrukcja betonowej ramy budynku pozostawiła wiele szaleństw, które w odpowiednim czasie można przekształcić w sklepy, kioski i inne udogodnienia”.