Istnieje wiele produktów spożywczych, które powinny być – przynajmniej do momentu przygotowania bądź spożycia – przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze. A niedawno zaprezentowane naklejki pomogą sprawdzić, czy faktycznie tak było.
Za projekt odpowiadają naukowcy z Korea Research Institute of Chemical Technology, którzy stworzyliy inteligentne urządzenie jednorazowego użytku. Można by naklejać je np. na owoce, warzywa czy mięso a nawet leki – czyli wszystkie produkty, które powinny być przechowywane w odpowiednio niskich temperaturach.
Folia z nanowłókien polimerowych zmienia swój wygląda, kiedy temperatura wokół niej wzrośnie do co najmniej 10 stopni Celsjusza. Jeśli to nastąpi, naklejka stanie się przezroczysta i pozostanie w takim stanie nawet, jeśli dany produkt ponownie trafi w chłodniejsze miejsce.
Czytaj też: Internet Rzeczy technologią nieuniknionego lenistwa
Oczywiście większość produktów nie utraci swoich właściwości, jeśli przez kilka sekund znajdą się w temperaturze pokojowej. Z tego powodu będzie można stosować różnego rodzaju folie – niektóre będą reagowały na zmiany już po 30 minutach, a inne – dopiero po 24 godzinach. Autorzy podkreślają, że koszty produkcji naklejek będą niskie, dlatego już wkrótce mogą one zyskać na popularności.
Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News