WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Jak pozyskiwać słodką wodę z oceanów? Naukowcy mają na to sposób

Krystalizacja cząstek soli w elementach urządzeń wykorzystywanych do odsalania wody jest jednym ze słabych punktów tej technologii. Nie tylko spada wtedy wydajność, ale dodatkowo skraca się żywotność wykorzystywanych maszyn.

Pojawiły się proponowane rozwiązania, lecz ich koszty były na tyle wysokie, że raczej nie trafią do powszechnego użytku. Grupa inżynierów z turyńskiej politechniki, we współpracy z przedstawicielami MIT, zbadała mechanizmy ruchu cząstek soli w urządzeniach do odsalania.

Czytaj też: Skąd się wzięła woda na Ziemi?

Czytaj też: Słonawa woda i światło słoneczne? Oto sposób na uzyskanie wody pitnej

Badania rozpoczęły się po zaobserwowaniu rozbieżności pomiędzy wynikami eksperymentów a modelami teoretycznymi dot. transportu soli. Naukowcy z Politecnico di Torino ujawnili, że ta duża różnica w przemieszczaniu soli wynika z tzw. efektu Marangoniego. Na tej podstawie zbudowali prototyp, który może odsolić wodę morską i usunąć tę zebraną podczas eksploatacji.

Czytaj też: Jak woda w skorupie ziemskiej wpływa na trzęsienia i tsunami?

Czytaj też: Jak powszechna jest woda w kosmosie? Bliska Ziemi planeta pokazuje, że bardzo

Czytaj też: Obecność życia na planetach z wodą wcale nie jest taka pewna

Efekt Marangoniego może okazać się kluczowy w pozyskiwaniu słodkiej wody z oceanów

Wspomniany efekt występuje również w przyrodzie i jest spotykany w codziennym życiu. Dwa roztwory o różnych stężeniach będą miały różne siły kohezji, które są pochodnymi wiązań międzycząsteczkowych. To z kolei powoduje, że ciecz wypływa z regionów o niskiej koncentracji, powodując proces mieszania. Można to zauważyć np. podczas powstawania „łez” z wina, które osadzają się na ścianach kieliszka podczas potrząsania.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News

W obecnej wersji, biorąc pod uwagę powierzchnię absorpcji energii słonecznej wynoszącą około 1 metra kwadratowego, urządzenie do odsalania może dostarczyć ponad 15 litrów wody dziennie. Ponadto, efekt Marangoniego sprawia, że proces usuwania soli jest do 100 razy szybszy niż konkurencyjne metody.

Czytaj też: Słona woda w połączeniu z tym nanofilmem tworzy prąd

Czytaj też: Ta woda morska ma 20 000 lat i pozostała nietknięta od ostatniej epoki lodowcowej