Kości, w odróżnieniu od roślin, zdecydowanie lepiej radzą sobie z próbą czasu. Właśnie dlatego łatwiej jest znaleźć dowody na obecność mięsa w diecie naszych przodków.
Nie oznacza to jednak, iż nie spożywali oni roślin. Wręcz przeciwnie – z nowych badań możemy się dowiedzieć, co, dlaczego i w jaki sposób jedli ludzie z epoki kamienia. Dr Amanda Henry z Leiden University dodała, że kalorie pochodzenia roślinnego stanowiły podstawę funkcjonowania ówczesnych społeczności.
Czytaj też: Choroba dziecięca mogła doprowadzić do wyginięcia neandertalczyków
W ramach projektu HARVEST Henry prowadzi badania poświęcone diecie ludzi w przeszłości oraz roli roślin w żywieniu. Niektóre dowody dotyczące spożywania zbóż oraz bulw (takich jak np. współczesne ziemniaki) sięgają nawet 40 tysięcy lat wstecz. Właśnie z tego okresu pochodzą szczątki neandertalczyków, które znajdowały się w jaskiniach na terenie dzisiejszej Belgii oraz Iraku. Znalezione tam dowody sugerują występowanie przodków jęczmienia, pszenicy oraz lilii wodnej w diecie ludzi paleolitu.
Największym wyzwaniem dla ówczesnych mieszkańców Ziemi było odpowiednie przygotowanie tych roślin. Niektóre są bowiem trujące „na surowo”, choć ich trawienie jest często znacznie łatwiejsze w tej formie. Analizy wykazały, że ludzie gotowali bulwy i ziarna, a badania poświęcone szczątkom neandertalczyków sugerują, że ich dieta była bogata w pokarmy roślinne. Co ciekawe, na terenie RPA znaleziono nawet dowody na gotowanie bulw znacznie wcześniej, bo aż 100 tysięcy lat temu.
Czytaj też: DNA denisowian i neandertalczyków pomogło przetrwać ich potomkom
W okresie epoki lodowcowej, kiedy skurczyły się zapasy żywności, ludzie szukali nowych rozwiązań. Właśnie wtedy prawdopodobnie zaczęto wytwarzać mąkę – poprzez mielenie ziaren zbóż oraz żołędzi na kamieniach. Dowody na wykorzystywanie mąki sięgają nawet 30 tysięcy lat wstecz – znaleziono je w Rosji, Czechach i Włoszech. Tego typu znaleziska podważają również założenia… diety paleo. Opiera się ona bowiem na białku pochodzenia zwierzęcego, kompletnie pomijając udział roślin w jadłospisie naszych przodków.
Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News