WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Kluczowy składnik Impossible Burger zatwierdzony przez FDA

Po pokonaniu szeregu przeszkód regulacyjnych Impossible Burger wreszcie trafi do sklepów spożywczych w USA. FDA zatwierdziła dodatek leghemoglobina sojowej w niegotowanej żywności do sprzedaży bezpośredniej konsumentom.

Impossible Burger od kilku alt sprzedaje swoje produkty w restauracjach w całych USA. Jednakże dopiero teraz uzyskało ono akceptację na wprowadzenie burgerów do sprzedaży w sklepach.

Czytaj też: Lipiec był prawdopodobnie najgorętszym miesiącem w historii pomiarów

Największym problemem była wspomniana wcześniej leghemoglobina sojowa. Hema jest cząsteczką nadającą czerwień, krwawą konsystencję oraz smak mięsa. Można ją zbierać z korzeni soi w postacie wspomnianej substancji. Jednakże Impossible Burger opracowało metodę pozwalającą na jej pozyskiwanie ze specjalnie opracowanych drożdży.

Taki komunikat FDA zbiega się w czasie z porozumieniem pomiędzy Burger Kingiem a Impossible Burger. Zapotrzebowanie na burgera jest ogromne i nie wiadomo, czy firma poradzi sobie z takim zainteresowaniem. Możliwe więc, że w sklepach USA burger pojawi się jeszcze później.

Czytaj też: Jogging to najlepsza broń przeciwko genom otyłości

Źródło: Newatlas