Reklama
aplikuj.pl

Kluczowy składnik Impossible Burger zatwierdzony przez FDA

Impossible Burger, FDA Impossible Burger, burger king Impossible Burger, FDA Impossible Burger, składnik Impossible Burger

Po pokonaniu szeregu przeszkód regulacyjnych Impossible Burger wreszcie trafi do sklepów spożywczych w USA. FDA zatwierdziła dodatek leghemoglobina sojowej w niegotowanej żywności do sprzedaży bezpośredniej konsumentom.

Impossible Burger od kilku alt sprzedaje swoje produkty w restauracjach w całych USA. Jednakże dopiero teraz uzyskało ono akceptację na wprowadzenie burgerów do sprzedaży w sklepach.

Czytaj też: Lipiec był prawdopodobnie najgorętszym miesiącem w historii pomiarów

Największym problemem była wspomniana wcześniej leghemoglobina sojowa. Hema jest cząsteczką nadającą czerwień, krwawą konsystencję oraz smak mięsa. Można ją zbierać z korzeni soi w postacie wspomnianej substancji. Jednakże Impossible Burger opracowało metodę pozwalającą na jej pozyskiwanie ze specjalnie opracowanych drożdży.

Taki komunikat FDA zbiega się w czasie z porozumieniem pomiędzy Burger Kingiem a Impossible Burger. Zapotrzebowanie na burgera jest ogromne i nie wiadomo, czy firma poradzi sobie z takim zainteresowaniem. Możliwe więc, że w sklepach USA burger pojawi się jeszcze później.

Czytaj też: Jogging to najlepsza broń przeciwko genom otyłości

Źródło: Newatlas