Mężczyzna w Kanadzie przedawkował lukrecję pijąc za dużo herbaty o jej smaku. Spowodowało to wzrost ciśnienia krwi do bardzo niebezpiecznego poziomu, które wymagało wizyty na izbie przyjęć.
Osoba miała 84 lata i w pewnym momencie zauważyła ona charakterystyczne objawy: ból głowy, wrażliwość na światło, zmęczenie, ból w klatce piersiowej czy obrzęk łydek. Po zmierzeniu ciśnienia okazało się, że jest ono bardzo wysoko i mężczyzna natychmiast udał się na izbę przyjęć.
Czytaj też: Jak ewoluowaliśmy w celu jedzenia sfermentowanej żywności?
Tam badania wykazały, że skurczowe ciśnienie krwi wynosi 200 mmHg. Lekarze natychmiast zaczęli leczyć mężczyznę kilkoma lekami a jego objawy znikły po 24 godzinach. Dopiero po tym przyznał się on, że przez ostatnie dwa tygodnie codziennie pił od jednej do dwóch szklanek domowej herbaty z lukrecją. Jest on wytwarzany z korzeni Glycyrrhiza glabra i znany w Egipcie jako „erk sous”.
Niestety, badania wykazały, że spożywanie zbyt dużej ilości korzenia lukrecji lub cukierków o jego smaku jest toksyczne. Spowodowane jest to związkiem zwanym glicyryzyną, który powoduje spadek potasu w organizmie. Prowadzi on do zbyt wysokiego ciśnienie, nieprawidłowej pracy serca czy obrzęków.
Pamiętajcie więc aby nie przesadzać ze spożywaniem substancji o smaku czy wykonanych z lukrecji. Nic dobrego z tego nie będzie.
Czytaj też: FDA zaakceptowała najdroższy lek w historii
Źródło: Livescience