Naukowcy ze szwajcarskiego Idiap Research Institute, chińskiego University of Hong Kong (CUHK) i Wuhan University (WHU) opracowali nową metodę opartą na uczeniu maszynowym z myślą o automatyzacji gastronomi. Dzięki niej roboty mogą chwycić za patelnię i smażyć niczym profesjonaliści.
Naukowcy opracowali system, dzięki któremu roboty mogą chwycić za patelnię
Zespół ze wspomnianych aż trzech uniwersytetów nie jest niczym zaskakującym, bo tak naprawdę tamtejsi specjaliści prowadzą badania i współpracują ze sobą od około dziesięciu lat. Skupiają się przy tym na tworzeniu inteligentnych robotów, które mogą przygotowywać jedzenie dla ludzi. Nowe badania mają nadzieję na stworzenie robotycznego szefa kuchni, co do tej pory było bardzo trudne do osiągnięcia.
Przygotowanie żywności i gotowanie to dwie kluczowe czynności w gospodarstwie domowym, a robot-kucharz, który może przestrzegać dowolnych przepisów i automatycznie gotować, byłby praktyczny i przyniósłby nowe interaktywne doświadczenie rozrywkowe
– piszą naukowcy w swojej publikacji w IEEE Robotics and Automation Letters.
Aby wykonać tak złożone zadanie, jak smażenie, naukowcy musieli najpierw wytrenować model koordynacji dwumięśniowej, który traktuje koordynację jako problem przenoszenia sekwencji pomiędzy ruchami obu ramion. W praktyce oznacza to, że ruch lewego ramienia jest dostosowywany do wizualnych informacji zwrotnych, a odpowiadający mu ruch prawego ramienia jest generowany przez wstępnie wytrenowany model strukturalno-transformatorowy na podstawie ruchu lewego ramienia.
Czytaj też: Ten chwytak nadaje dronom ptasich możliwości… i to bez wykorzystywania elektryczności
Zespół ma teraz nadzieję, że jego nowy i ulepszony model sztucznej inteligencji przyczyni się pewnego do rozwoju robotów, które będą w stanie przygotowywać posiłki zarówno w domu, jak i w miejscach publicznych.