Reklama
aplikuj.pl

Wzrost temperatur powoduje zwiększoną toksyczność ryżu

Ludzie na całym świecie spożywają ryż. Jednak oprócz składników odżywczych i kalorii, ryż może zawierać niewielkie ilości arsenu, który w dużych dawkach jest toksyną związaną z wieloma chorobami.

Naukowcy z Uniwersytetu w Waszyngtonie odkryli, że wyższe temperatury, ustalane na podstawie prognoz dotyczących zmian klimatycznych, mogą prowadzić do wyższych stężeń arsenu w ziarnach ryżu.

Autorzy badania pracowali z glebą, która miała stosunkowo niski poziom arsenu, ale wyższe temperatury nadal prowadziły do zwiększonego stężenia tego pierwiastka w ziarnach. Jeśli wyniki te odpowiadają sytuacji ryżu na polach uprawnych, to zmiany klimatyczne mogą zaostrzyć problem zanieczyszczenia arsenem.

Arsen występuje naturalnie w glebie, choć jego stężenie jest wyższe w obszarach, w których używano herbicydów na bazie arsenu lub tam, gdzie woda służąca do nawadniania zawiera arsen. Kiedy rolnicy uprawiają rośliny takie jak ryż, arsen jest wyciągany z gleby i wody.

Naukowcy porównali zawartość arsenu w czterech różnych warunkach temperaturowych 25 stopni Celsjusza, 28 stopni, 30,5 stopnia oraz 33 stopni. Z kolei w nocy temperatury spadały o 2 stopnie w stosunku do tych panujących za dnia. W miarę wzrostu tych wartości, zespół zaobserwował zwiększony pobór arsenu przez rośliny.

Co ciekawe, najwyższa temperatura powodowała, że rośliny w ogóle nie produkowały ziaren. Ale w przypadku dwóch innych, prognozowanych wzrostów temperatury, wystąpił podobny wzrost zawartości arsenu w ziarnach. Stężenia arsenu w ziarnie zwiększyły się ponad trzykrotnie w przypadku najniższej i najwyższej temperatury.

Niektóre formy arsenu są bardziej toksyczne niż inne. Zespół badawczy pracuje obecnie nad metodą, która pozwoliłaby zobaczyć, jakie formy arsenu występują w różnych częściach rośliny. W ten sposób mogą uzyskać lepszy obraz wszelkich potencjalnych zagrożeń dla zdrowia ludzi.