Wciąż rosnące temperatury uniemożliwiają regenerację rafy koralowej, która ulega tzw. wybielaniu.
Nowe badania pokazują, że lata ciągłego ocieplenia odcisnęły piętno na jednym ze światowych cudów natury, Wielkiej Rafie Koralowej. Z tego powodu pojawiają się wątpliwości co do tego, czy kiedykolwiek będzie ona w stanie się odbudować. Liczba nowych koralowców pojawiających się na Wielkiej Rafie Koralowej spadła o 89 procent w wyniku utraty dorosłych osobników w związku z globalnym ociepleniem w latach 2016-2017.
Czytaj też: LarvalBot rozwiązaniem problemów związanych z wymieraniem rafy koralowej?
Koralowce to zwierzęta, morskie bezkręgowce, które przez tysiące lat stworzyły przystań dla najbardziej zróżnicowanych gatunków życia na Ziemi. Pojedynczy osobnik nazywany jest polipem i rozmnaża się bezpłciowo. Przez tysiące lat (zwykle około 10 000) polipy te mogą utworzyć ogromną strukturę. Poruszają się bardzo powoli w poszukiwaniu wody lepszej jakości oraz składników odżywczych, z czasem tworząc rafę.
Rafa odznacza się odpornością, która odnosi się do jej zdolności do walki z utrudnieniami takimi jak spadek poziomu wody czy sztormy. Odporność wynika w dużej mierze z obecności niewielkich, jednokomórkowych organizmów znanych jako zooxanthelle. Zooxanthellae żyją w koralowcach i tworzą z nimi symbiotyczne związki, dostarczając składników odżywczych w zamian za ochronę. Zarówno koralowce rozmnażające się płciowo, jak i bezpłciowo, w młodości zdobywają swoje zookxanthelle. Większość z nich nie jest w stanie wytrzymać nawet najmniejszej zmiany temperatury, a wraz z ociepleniem wody giną natychmiastowo.
W 2016 i 2017 roku doszło do masowego wybielania Wielkiej rafy koralowej i prawdopodobnie jeszcze w tym dziesięcioleciu nastąpi kolejne. Niektóre fragmenty rafy na południowym obszarze są w niezłym stanie, ale koralowce są zbyt daleko od innych, aby pomóc im w odbudowie. Jedynym rozwiązaniem problemu wydaje się więc drastyczne obniżenie emisji gazów cieplarnianych.
[Źródło: popularmechanics.com]
Czytaj też: Naukowcy badają, w jaki sposób obecność bakterii wpływa na koralowce