WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Białe mięso podnosi cholesterol podobnie jak czerwone mięso

Najnowsze odkrycie całkowicie zaskoczyło naukowców. Białe mięso, takie jak kurczak, może podnosić cholesterol dokładnie tak samo, jak czerwone mięso.

Naukowcy przeprowadzili badania, w którym uczestnicy mieli jedną z trzech diet – czerwone mięso, białe mięso i białka niemięsne. Każda z diet trwała cztery tygodnie a uczestnicy powstrzymywali się od przyjmowania suplementów oraz od picia alkoholu. Okazało się, że jedynie ta ostatnia dieta zapewniała zdrowe poziomy cholesterolu we krwi.

Czytaj też: Dieta z prebiotykami może poprawić zdrowie mózgu

Białe i czerwone mięso miały taki sam wpływ na cholesterol we krwi. Badacze sprawdzili także wielkość cząsteczek LDL. Te średnie i mniejsze są gęstsze i cięższe – prawdopodobnie bardziej szkodliwe dla człowieka. Te większe i mniej gęste są zdrowsze.

Badanie ujawniło, że nie ma znaczących różnic w ilościach różnych cząsteczek LDL przy mięsnych dietach. Jednakże spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych wiąże się z większą ilością dużych cząsteczek LDL. To właśnie ich było więcej przy diecie mięsnej niż niemięsnej.

Odkrycie jest więc sprzeczne z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi diety. Nie ma różnicy w poziomach cholesterolu pomiędzy różnymi mięsami i jedynie dieta roślinna zapewni jego mniejszy poziom.

Czytaj też: Dlaczego ludzie brali jod po katastrofie w Czarnobylu?

Źródło: Livescience