WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Dlaczego rośliny mają zielony kolor?

Międzynarodowy zespół naukowców, zarządzany przez Nathaniela Gabora, skonstruował model, który odtwarza przebieg pochłaniania światła w ramach fotosyntezy. Jest to typowe dla roślin i innych organizmów.

Pochłanianie światła polega na zbieraniu energii słonecznej za sprawą związanych z białkiem cząsteczek chlorofilu. W fotosyntezie – procesie, w którym rośliny wykorzystują światło słoneczne do wytwarzania energii z dwutlenku węgla i wody – pochłanianie energii rozpoczyna się od absorpcji światła słonecznego.

Wspomniany model pokazuje, że pochłaniając tylko wybrane kolory światła, organizmy fotosyntetyczne mogą automatycznie chronić się przed nagłymi zmianami, które mogłyby skutkować nieefektywnym przetwarzaniem energii. Zielone rośliny są zielone, a fioletowe bakterie fioletowe, ponieważ tylko określone części widma, które są absorbowane, nadają się do ochrony przed szybko zmieniającą się energią emitowaną przez Słońce.

Czytaj też: W jaki sposób rośliny stały się mięsożerne?

Mówiąc dokładniej, rośliny i inne organizmy fotosyntetyczne wykorzystują wiele różnych taktyk zapobiegających uszkodzeniom spowodowanym nadmierną ekspozycją na słońce. Rośliny opracowały nawet skuteczną ochronę przed promieniowaniem UV, podobnie jak w przypadku filtrów przeciwsłonecznych.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News