Na łamach Frontiers in Marine Science ukazał się artykuł, z którego możemy się dowiedzieć, jakie są zwyczaje migracyjne i żywieniowe rekinów.
W ramach nowego badania przeanalizowano zawartość żołądków 40 młodych żarłaczy białych złowionych w ramach programu NSW Shark Meshing Program. Naukowcy porównali uzyskane dane z tymi opublikowanymi przez specjalistów z innych miejsc na świecie, m.in. w RPA.
Autorzy przyznają, że owe rekiny mają bardzo zróżnicowaną dietę, opartą m.in. na łososiach i innych rybach, kałamarnicach czy płaszczkach. W największym stopniu żarłacze białe spożywały łososia australijskiego, który stanowił 32,2% jadłospisu tych zwierząt. Kolejne miejsca przypadły rybom żyjącym przy dnie (17,4%), rybom rafowym (5%) oraz płaszczkom (5%).
Czytaj też: Oceany się ocieplają. Czy dotyczy to również ich niższych warstw?
Pozostałą część diety stanowią rzadziej spotykane organizmy morskie m.in. ssaki, inne rekiny oraz głowonogi (m.in. kałamarnice i mątwy). Naukowcy odkryli również, że większe rekiny miały tendencję do stosowania diety o wyższej zawartości tłuszczu. Prawdopodobnie wynika to z ich dużego zapotrzebowania na energię konieczną do migracji.
Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News