Reklama
aplikuj.pl

Zobaczcie, jak ten elektroniczny nos rozpoznaje zapachy

sztuczna inteligencja

Międzynarodowy zespół naukowców stworzył swego rodzaju elektroniczny nos, który jest w stanie oceniać świeżość różnych rodzajów mięsa. Kiedy urządzenie wykryje jakąkolwiek nieprawidłowość, zasygnalizuje ją za pomocą zmiany koloru.

Artykuł opublikowany na łamach Advanced Materials sugeruje, iż za innowacją stoją badacze z Nanyang Technological University. Skupili się oni na gazach wytwarzanych w procesie rozkładu mięsa. Rozwiązanie jest wzorowane na nosach ssaków, gdzie tego typu gazy są powiązane z receptorami, które generują sygnały przekazywane do mózgu. Ich interpretacja umożliwia rozpoznanie zapachu gnijącego mięsa.

Czytaj też: Zanieczyszczenie światłem? Inteligentne latarnie mogą rozwiązać problem
Czytaj też: Sztuczna inteligencja w medycynie
Czytaj też: Inteligentne głośniki – zbędny gadżet? Dane mówią co innego

Elektroniczny nos posiada zestaw 20 pasków składających się z chitozanu i pochodnej celulozy. Za sprawą różnych barwników gadżet reaguje zmianami koloru tworząc unikalne wzory, które mogą być następnie wykorzystywane jako odrębne sygnatury różnych stopni świeżości mięsa. SI może również odczytywać te wzory, dając końcowy rezultat.

Elektroniczny nos cechuje się niemal 100-procentową skutecznością

Dzięki algorytmowi na smartfony i kodom kreskowym przyklejonym do opakowań zawierających kurczaka, ryby i wołowinę, naukowcy wykorzystali swoją metodę do oceny świeżości różnych rodzajów mięsa. Elektroniczny nos był w stanie wykryć zepsute mięso w 100 procentach przypadków. W przypadku świeżego bądź mniej świeżych produktów współczynnik ten wyniósł od 96 do 99 procent.

Czytaj też: Inteligentne parkingi we Wrocławiu dzięki T-Mobile
Czytaj też: VibroSense czyli dążenia do inteligentnych domów przyszłości ciąg dalszy
Czytaj też: Sztuczna inteligencja sprawdziła co polski Internet myśli o sieci 5G