Zwykło się mawiać, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz. Smakują pysznie, ale podczas wyprawy do lasu, trzeba uważać, co zbieramy, bo o zatrucie nietrudno. Oto najgroźniejsze grzyby na świecie.
Chociaż tylko kilka z 70-80 gatunków grzybów trujących jest w rzeczywistości śmiertelnych w momencie spożycia, wiele z tych najgroźniejszych grzybów wykazuje niefortunne podobieństwo do gatunków jadalnych. To sprawia, że są szczególnie niebezpieczne, bo mogą zostać pomylone nawet przez doświadczonych grzybiarzy. Na które gatunki trzeba uważać?
Najgroźniejsze grzyby – muchomor zielonawy (Amanita phalloides)
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2021/01/amanita-phalloides.jpg)
Muchomor zielonawy, zwany także muchomorem sromotnikowym, to gatunek silnie trujący, nawet przy zaawansowanym leczeniu spożycie bardzo często kończy się śmiercią. Jego stabilne termicznie amatoksyny wytrzymują temperaturę gotowania i szybko niszczą komórki całego organizmu. W ciągu 6-12 godzin po spożyciu pojawiają się gwałtowne bóle brzucha, wymioty i krwawa biegunka, które powodują odwodnienie. Wkrótce pojawiają się oznaki poważnego uszkodzenia wątroby, nerek i ośrodkowego układu nerwowego. Stan ten prowadzi do śpiączki i śmierci w ponad 50% przypadków. Godne uwagi zgony to m.in. papież Klemens VII w 1534 r., a także (prawdopodobnie) cesarz rzymski Klaudiusz w 54 r. n.e.
Czytaj też: Jak szybko może biec człowiek?
Najgroźniejsze grzyby – stożkówka cienkotrzonowa (Conocybe filaris)
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2021/01/conocybe-filaris.jpg)
Stożkówka cienkotrzonowa to gatunek grzyba z rodziny gnojankowatych, dość powszechny w Ameryce Północnej i Europie. Na szczęście w Polsce dość rzadki – znane są tylko 4 jego stanowiska na terenie naszego kraju. Grzyb wygląda niewinnie, choć zawiera liczne mykotoksyny, które mogą doprowadzić do śmierci. Początek objawów żołądkowo-jelitowych pojawia się często w ciągu 6-24 godzin po spożyciu grzyba, często prowadząc do błędnej diagnozy zatrucia pokarmowego lub grypy żołądka. Pacjentowi może się wydawać, że wyzdrowieje, podczas gdy w organizmie toczy się prawdziwa wojna, która może wywołać dalsze zaburzenia żołądkowo-jelitowych, a także niewydolność wątroby i nerek.
Czytaj też: Czy 5G z satelity może nam zaszkodzić?
Najgroźniejsze grzyby – zasłonak (Cortinarius sp.)
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2021/01/cortinarius-sp.jpg)
Zasłonak to rodzaj grzybów z rodziny zasłonakowatych. Do 2017 r. na terenie Polski opisano występowanie 251 gatunków – nie jest to jednak liczba ostateczna. Ilość występujących w Polsce gatunków zmienia się zarówno w wyniku znajdywania nowych, dotąd nie znanych w Polsce gatunków. Tylko nieliczne gatunki to grzyby jadalne. Większość stanowią grzyby niejadalne lub podejrzane o trujące własności – jest też kilka gatunków śmiertelnie trujących. Grzyby te zawierają truciznę znaną jako orellanina, która początkowo wywołuje objawy podobne do grypy pospolitej. Orellanina ma podstępnie długi okres rozwoju i może ujawnić się nawet 2-3 tygodnie od spożycia, powodując objawy, często prowadzące do błędnej diagnozy. Toksyna ostatecznie powoduje niewydolność nerek i śmierć, jeśli nie podejmie się odpowiedniego leczenia.
Czytaj też: Skąd się bierze ból głowy?
Najgroźniejsze grzyby – hełmówka jadowita (Galerina marginata)
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2021/01/galerina-marginata.jpg)
Hełmówka jadowita jest szeroko rozpowszechniona na całej półkuli północnej – w Europie Środkowej jest pospolita, w Polsce również. Jest to grzyb trujący, dla człowieka potencjalnie śmiertelny, ze względu na obecność amanityny, tej samej trucizny, która występuje w niektórych muchomorach. Spożycie powoduje biegunkę, wymioty, hipotermię i uszkodzenia wątroby, a w przypadku pozostawienia jej bez leczenia może doprowadzić do śmierci. Chociaż nie jest on szczególnie podobny do gatunków jadalnych, kilka zgonów i zatruć przypisuje się kolekcjonerom mylącym hełmówkę jadowitą z grzybami psylocybinowymi.
Czytaj też: Wielkie tłumikowe oszustwo, czyli o tłumikach broni
Najgroźniejsze grzyby – muchomor jadowity (Amanita bisporigera)
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2021/01/amanita-bisporigera.jpg)
Muchomor jadowity to gatunek należący do rodziny muchomorowatych – uważany za najbardziej toksyczny grzyb północnoamerykański. Dla ludzi jest śmiertelnie trujący. Objawy pojawiają się po 5-24 godzinach i obejmują wymioty, delirium, drgawki, biegunkę, niewydolność wątroby i nerek, a często prowadzą do śmierci. Trujące oligopeptydy występujące w muchomorze jadowitym (fallotoksyny i amatoksyny, głównie alfa-amanityna), są identyczne jak w muchomorze zielonawym. Trucizny te powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby. Niestety, często jest mylony z pieczarkami.
Czytaj też: Jakie było największe imperium świata?
Najgroźniejsze grzyby – trujący koral ognisty (Podostroma cornu-damae)
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2021/01/podostroma-cornu-damae.jpg)
Trujący koral ognisty to gatunek grzyba z rodziny Hypocreaceae. Jest on jednym z najbardziej trujących grzybów na świecie. Jest także bardzo rzadki – występuje w górach Japonii i Korei, ale jego obecność odnotowano także w Australii. W Japonii było kilka ofiar śmiertelnych po pomyleniu jasnoczerwonych grzybów z jadalnymi grzybami, stosowanymi m.in. w medycynie ludowej. Toksyny występujące w trującym koralu ognistym mogą być wchłaniane przez skórę. Jeżeli zostanie zjedzony, powoduje wymioty, biegunkę, gorączkę i drętwienie.
Czytaj też: Najczęstsze skutki uboczne antybiotyków – top 5
Najgroźniejsze grzyby – czubajeczka brązowoczerwonawa (Lepiota brunneoincarnata)
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2021/01/lepiota-brunneoincarnata.jpg)
Czubajeczka brązowoczerwonawa to gatunek grzyba z rodziny pieczarkowatych, rzadki w Europie Środkowej, dość pospolity w Europie Południowej. W Polsce jest niezwykle rzadkim – opisano jego występowanie tylko w Roztoczańskim Parku Narodowym. Jest to grzyb trujący, powodujący ciężkie zatrucia amatoksynami, o podobnym przebiegu jak zatrucia muchomorem zielonawym. Przypadkowe spożycie prowadzi do ciężkiem marskości wątroby i może mieć śmiertelne konsekwencje, jeżeli natychmiastowo nie zostanie podjęte leczenie.