WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ

Starożytny fast food? Tak żywili się mieszkańcy Pompejów

Starożytny fast food? Tak żywili się mieszkańcy Pompejów

Thermopolium to miejsce, w którym wydawano napoje i potrawy. Jedzenie było przechowywane w specjalnych wazach, zwanych doliami, a na terenie Pompejów znaleziono już 80 takich „lokali”.

Thermopolium odkryte w obszarze archeologicznym Regio V zawiera głębokie dolie zbudowane z terakoty, w których przechowywano jedzenie. Z przodu było ono z kolei ozdobione freskami przedstawiającymi m.in. kaczkami, kogutem czy… psem na smyczy.

Czytaj też: Oto opis ostatnich lat życia w Pompejach przed erupcją wulkanu
Czytaj też: W zniszczonych Pompejach znaleziono amulety w kształcie penisów
Czytaj też: Fresk mitologicznego narcyza został znaleziony w Pompejach

W pobliżu archeolodzy natrafili także na szczątki kaczek, kóz, świń, ryb i ślimaków. Sugeruje to, że oferta gastronomiczna w tego typu miejscach była naprawdę szeroka, co jest szczególnie imponujące, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że pozostałości liczą ponad 2000 lat.

Starożytny fast food w Pompejach miał zaskakująco bogatą ofertę

Pracujący na miejscu badacze znaleźli też dziewięć amfor, brązową paterę, dwie manierki i ceramiczny stół. Uwagę naukowców zwrócił również napis: Nicia cinaede cacator, który najprawdopodobniej w obraźliwy sposób odnosił się do greckiego wyzwoleńca.

Czytaj też: Skąd archeolodzy wiedzą, gdzie prowadzić wykopaliska?
Czytaj też: Najstarsza bitwa Europy? Archeolodzy mają nową teorię
Czytaj też: To nie koniec odkryć w Sakkarze. Archeolodzy znaleźli kolejne sarkofagi

Autorem inskrypcji mógł być pracownik lokalu bądź jeden z niezadowolonych klientów. W pobliżu znaleziono także resztki bobu, który mielono i wykorzystywano do modyfikacji smaku i koloru wina.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News